Marcus Boman Photography

Jag har under flera år jobbat som frilansfotograf i Frankfurt am Main och är sedan sommaren 2016 bosatt i Skandinavien. Jag fokuserar min verksamhet på personliga och uttrycksfulla porträtt för konstnärer, företag eller privata kunder. Produktbilder och dokumentation är också viktiga delar av min verksamhet. Fotokonst har dock blivit allt viktigare under de senaste åren och upptar allt större del av min verksamhet. Min konst finns representerad på konstmuseer och hos privata samlare runt om i Europa. 

Som utbildning har jag en musikmagisterexamen från Sibeliusakademin 1997 samt privatstudier (postgradual nivå) i fotografi 2013 - 2016 i Frankfurt am Main.

Medlem i Svenska Fotografers Förbund. The Holy Art Artist.


Marcus Bomans arbete fokuserar på de inre banden mellan människa och natur. Hans vetenskapliga nyfikenhet och intresse för förhistorisk religion, panpsykism och den så kallade Umwelt-teorin är viktiga källor för hans inspiration. För att försöka förstå och få en glimt av hur andra livsformer uppfattar vår värld använder han olika digitala tekniker för att nå sfärer som är ouppfattbara för människor som sedan tolkas visuellt. Hans konst uppvisar därigenom en alternativ förståelse av världen som omger oss; hur vi uppfattar den och vårt förhållande till tid och natur. Han vill visa en alternativ värld där traditionella dualismer som gott och ont, mörkt och ljust, maskulint och feminint inte står i motsättning till varandra, utan utgör naturliga och kompletterande delar av oss alla. Bilderna är inte en skildring av en yttre verklighet, utan fungerar som ett medium för att förmedla en inre upplevelse.


Några av mina kunder och samarbetspartner:  Teatergården, ACS Energy, Förlaget Litorale, Langitude Quartet, Sofie Asplund, soprano, Ålands framtid r.f, Schildts & Söderströms förlag, Åland Opera Festival, Leakomatic Ab, Ålands musikinstitut, Svenska Folkskolans vänner, Jenny Carlstedt, mezzosoprano, Norra Ålands församling, Saltviks församling, Jomala församling, Bryggeriet Stallhagen Ab, Svenska kulturfonden, Viking Line, Svenska Sjöfartsverket, Christian Immler, baryton & Helmut Deutsch, piano, Peter Hägerstrand, musiker, Frukt- och bärodlarnas förbund i Finland, DKCO Advokatbyrå, Förlaget Scriptum, Teater Kuling, Ålands ombudsmannamyndighet,  Första Apoteket, Kubo Creative Agency, Hiromi Omura, sopran Tokyo/Auvergne, IMG Artist Management London, Aller Media Oy,  Smakbyn, Radio Deutschland Köln, Hessische Rundfunk.


Jag jobbar företrädelsevis i Skandinavien och Tyskland men gör även internationella uppdrag. Om du är intresserad av mina tjänster eller av att köpa mina bilder så tag gärna kontakt.


Övriga meriter:

Residensvistelse i juni 2024 Faberllull Olot, Institut Ramon Llull Barcelona. 

Residensvistelse i maj 2023 Faberllull Olot, Institut Ramon Llull Barcelona. 


Publikationer:

Böcker:

Illustrationer till Ta emot skogens gåvor  A-L & J Harberg. ISBN 9789527224915 Förlaget Litorale. 20245

I AM 2021. ISBN 978-952-94-4218-8. Rekommenderas av Finlands Undervisnings- och kulturministerium för inköp av kvalitetlitteratur. 

Jag lever än. Lumparland 2021. ISBN 978-952-5614-75-6

Skaparkraft. Åländska konstnärer. Mariehamn 2018 ISBN 978-952-94-0413-1

En dag på bryggeriet Stallhagen. Stallhagen Ab 2004 - 2014. 2014


Utställningar:

2023

Axis Mundi Jomala bibliotek, Åland. 

I AM The Holy Art Gallery, London.   

Frusna minnen.  Vårdö bibliotek, Åland

 I AM  Stockholm Fisk, Stockholm  

2022

I AM.  FotoNostrum, Barcelona. Tre bilder har fått ett hedersomnämnande i The 18th Pollux Awards och har ställts ut oktober 2022.

Jag lever än - livet som jag minns det.  Vårdö bibliotek, Föglö bibliotek, Sunds bibliotek, Luckan Helsingfors, Finströms bibliotek. 

Från fiskare till kapten. Rosengård, Finström och Erkas hembygdsgård Vårdö

I AM  Laterna Magica, Helsingfors, februari 2022,  tillsammans med Olof Kangas under titeln Natura Mystica. 

2021

I AM  Ålands konstmuseum.

Jag lever än - livet som jag minns det. Lemlands bibliotek, Lumparlands bibliotek, Jomala bibliotek och Ålands kulturhistoriska museum.

2019

Skaparkraft. Luckan Helsingfors och Nordens institut på Åland. 

2016

Fine Art. Frankfurt am Main. Tyskland 

2015

Fine Art. Ålands fotografiska museum. Åland

2011

Vårdöbybor. (1975-76) Vårdö Åland.


Mandal Creative Studios

Mandalsgatan 34, AX-22310 Pålsböle, Åland

Tel. +358 (0)457 3424 124

FO-nr 1543830-4

Using Format